Jaka blacha do ciasta sprawdzi się najlepiej?

W dawnych kuchniach, tradycyjne formy, w których pieczono ciasta i nie tylko, opiewały na blachy ocynkowane bądź aluminiowe. Do dziś możemy jest spotkać w kuchniach naszych babć. Bez problemu kupimy takie blachy na rynku. Mają jednak pewne wady, które niekoniecznie pieczenie czynią czynnością w pełni przyjemną. Na to też jest rada. Zamiast wybierać te najtańsze blachy, które nie do końca spełniają nasze oczekiwania, możemy pokusić się o zakup blach ze stali nierdzewnej czy też pokrytych nieprzywierającą powłoką. Przyglądamy się dostępnym rozwiązaniom.

Kurde blaszka! Nie przywiera!

Niestety za najtańszymi rozwiązaniami nie idzie jakość. To dlatego blachy ocynkowane czy aluminiowe, pomału odchodzą w zapomnienie, na rzecz nowocześniejszych rozwiązań. Niezależnie od tego czy stawiamy na pyszne i słodkie wypieki, mięsne pasztety, czy może domowe pizze, nasze blachy powinny gwarantować możliwość zdrowego pieczenia. W końcu aluminium pokryte rdzą nie jest ani zdrowe, ani smaczne, a niestety powoduje zmianę walorów smakowych i zapachowych przyrządzanych w piekarniku potraw.

Jeśli chętnie bierzemy się za domowe wypieki, w naszej kuchni doskonale sprawdzi się blacha do ciasta pokryta nieprzywierającą powłoką. Łatwo ją rozpoznać, bo najczęściej ma kolor czarny. Podobnie wyglądają blachy wykonane ze stali węglowej. To oczywiście wyższy wydatek niż kupno zwykłej, aluminiowej tortownicy, jednakże wart swojej ceny.

Ciasta czy inne wypieki nie przywierają i nie przypalają się. Nie trzeba blaszek wykładać papierem do pieczenia, smarować tłuszczem i posypywać mąką. Powłoka non-stick eliminuje konieczność wykonywania jakichkolwiek zabiegów, które w przypadku blach ocynkowanych i aluminiowych, mają na celu chronić przed przywieraniem.

Dobierz kształt do rodzaju wypieku

Kształt wybieranych blaszek ma mniejsze znaczenie. W końcu nikt nie zabroni nam pieczenia sernika w keksówce czy pasztetu w okrągłej formie. To tylko kwestia kształtu. Zarówno ciasta, jak i inne potrawy pieczone mają jednak swój charakter. Nadawany między innymi poprzez kształt. Poza tym konstrukcje blach do pieczenia decydują o tym czy będzie nam wygodnie porcjować, wyjmować i w końcu nakładać upieczone rarytasy.

Do wyboru mamy zatem typowe keksówki, w których stworzymy nie tylko pyszny keks, ale i tradycyjne ciasto drożdżowe. Większe, płaskie i kwadratowe blachy są idealne do szarlotek, serników, biszkoptów i innych tego rodzaju ciast, które potrzebują miejsca na wyrośnięcie, jak i które przygotowujemy w nieco większej ilości.

Sprawdź, jak użytkować!

Mamy do czynienia teoretycznie z banalną w użytkowaniu blachą. Trzeba jednak upewnić się, w jakim piekarniku można używać wybieranych blaszek. Jak je eksploatować i czyścić, by przez naprawdę długi czas zachowały swoje walory użytkowe i pozwalały piec wyśmienite specjały.

Wybór jest niemały, a ceny nawet wyższych jakościowo blach, wciąż możliwe do udźwignięcia.

Ocena

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge