Czajnik stalowy, a może emaliowany?

Ciepła herbata i świeżo zaparzona kawa bez czajnika? To niemożliwe! W naszych kuchniach może nie być miejsca na dodatkowe dekoracje, specjalną łyżkę do nakładania lodów czy też nowoczesny i elegancki skrobak. Na czajnik jednak musi się znaleźć miejsce, a właściwie jeden wolny palnik kuchenki. Dziś skupiamy się na czajnikach stalowych oraz emaliowanych. Tych najbardziej tradycyjnych, które wciąż są lubiane i goszczą nawet w nowoczesnych kuchniach.

Ponownie witamy się z tradycją

Czajniki elektryczne uchodzą za oszczędniejsze. Co najważniejsze jednak, zdecydowanie szybciej oferują zagotowaną wodę. Nie odbierzemy im estetyki czy eleganckich i coraz bardziej atrakcyjnych wykonań. Jednak tradycyjne czajniki, zarówno stalowe, jak i pokryte emalią, mają w sobie duszę. To coś, czego nie da nam żadne inne wykonanie.

Czajniki, które stosujemy na kuchenkach, to wykonania ze stali nierdzewnej bądź stali pokrytej emalią. Obydwa rodzaje doskonale sprawdzają się w naszych kuchniach. Dostępność w szerokiej gamie kolorystycznej, a głównie w przypadku emaliowanych, w różnorodnych wzorach, pozwala wybrać wyjątkowe wykonanie. Pasujące do aranżacji rustykalnej, prowansalskiej, skandynawskiej? Może industrialnej lub minimalistycznej i współczesnej? Można by rzec, do wyboru – do koloru!

Gwiżdże i już wiesz, że czas na tea time!

Tradycyjne czajniki są nie tylko kształtne i eleganckie. Mają podstawową zaletę w postaci gwizdka, dzięki któremu wiemy, że właśnie zagotowała się woda. Ile to razy zdarzało nam się zapomnieć o wodzie wstawionej w czajniku elektrycznym? Mnóstwo! Ten świszczący dźwięk z czajnika umieszczonego na kuchence, nie pozwoli o sobie zapomnieć.

Stalowe i emaliowane czajniki to nowoczesne wykonania. Pod tym względem, że coraz częściej ich dna przystosowane są do użytkowania na każdego rodzaju kuchenkach. Ogromną zaletą jest długi czas trzymania wysokiej temperatury. Jeśli zagotowaliśmy wodę na kawę czy herbatę, a po paru minutach potrzebujemy, ciepłej, ale nie gorącej wody, nie musimy znowu jej gotować. Wciąż będzie ciepła.

Tradycyjne czajniki to także dość ergonomiczne kształty. Opatrzenie rączką wykonaną ze specjalnych tworzyw bądź drewna, która się nie nagrzewa. To wygodne operowanie czajnikiem podczas nalewania wody. Bez ryzyka oparzenia się.

Który wybrać?

Przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na konstrukcję i informację odnośnie możliwości stosowania na konkretnych typach kuchenek. W dużej mierze proponowane czajniki nadają się na wszystkie kuchenki bądź większość. Najczęściej w oddzielny produkt zaopatrzymy swoją kuchnię, gdy postawimy na kuchenkę indukcyjną. Także wtedy, gdy wolimy wybrać wzorzysty czajnik emaliowany, nadający się do stosowania na kuchenkach gazowych.

Pamiętamy o pojemności, by dostosować ją do liczby domowników. Od niej bowiem będzie zależeć czas gotowania wody i ewentualne oszczędności. Pod względem zaś wykonania zadbajmy o to, by kuchenna aranżacja była spójną.

Ocena

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge