Formy do pieczenia, które musisz mieć!

Dziś chętnie sięgamy już nie tylko po przepisy na słodkie ciasta czy słone tarty, ale i domowe chleby, bułki, pączki. Wynajdujemy najrozmaitsze przepisy i nieskrywaną radość sprawia nam domowe pieczenie. Nawet, jeśli jest czasochłonne i wymaga sporo pracy. W dużej mierze decyduje o tym chęć, by jeść smacznie i zdrowo, a do tego potrzebne są nam nie tylko świetne przepisy, ale i doskonale dobrane formy do pieczenia. Dziś przyglądamy się najnowocześniejszym propozycjom.

Silikon w modzie

Silikon w naszych kuchniach zagościł na dobre. To jeden z lepszych materiałów, jeśli brać pod uwagę kontakt z produktami spożywczymi. Stawiamy na różnorodne akcesoria wykonane z silikonu, bo są bardzo praktyczne, a przy tym kolorowe i nierzadko oferujące fantazyjne kształty. Z ich pomocą łatwiej się gotuje, kroi, ugniata, wyrabia czy też piecze. Pośród wykonań silikonowych, które zdecydowanie warto nabyć, znajdziemy także formy do pieczenia. Czym się wyróżniają?

Przede wszystkim to bezpieczeństwo stosowania, bo silikon stosowany w artykułach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, nie wydziela zapachów i nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z pożywieniem. Poza tym, że jest bezwonny, to również sam nie przejmuje zapachów produktów mających z nim styczność.

Jest uniwersalny pod względem możliwości zastosowania. Do tego elastyczny, dzięki czemu spośród wszystkich dostępnych form do pieczenia, to właśnie silikonowe najłatwiej jest przechowywać. Nie tracą na swoim kształcie, więc złożone i schowane gdzieś w szafce bądź niefortunnie przygniecione przez inny element, nie stracą na swoich walorach użytkowych.

Sposób użytkowania

Silikonowe formy do pieczenia doskonale znoszą bardzo wysokie, ale i niskie temperatury, a także ich gwałtowne zmiany. Taką formę można bez problemu zastosować w piekarniku i w zamrażalniku, a później umyć ją ręcznie bądź w zmywarce. Pieczenie w niej odbywa się nieco dłużej niż w tradycyjnych wykonaniach, ale są to różnice, których niemalże nie zauważamy.

Elastyczność może sprawiać trochę problemów podczas przenoszenia formy. Wystarczy jednak wprawa, a do tego trzymanie się zasady, by płynnych ciast nie nalewać po same brzegi i przeniesienie do piekarnika przestanie być wyzwaniem.

Jedyne na co trzeba uważać to stosowanie ostrych narzędzi kuchennych, ponieważ silikon łatwo przeciąć. Poza tym jest wysoce odporny na uszkodzenia innego rodzaju, a do tego lekki, więc nawet dzieci pragnące pomóc nam w kuchni, nie będą narażone na urazy.

Inwestycja, którą warto rozważyć

Silikonowe formy są jedną z najdroższych opcji. Biorąc jednak pod uwagę, jak wiele zalet oferują, a także, jak długo będą w stanie służyć nam w kuchni, zdecydowanie warto w nie zainwestować. Są bardzo praktyczne, wygodne w użytkowaniu, a dostępność szerokiej palety kolorystycznej, jak i rozmaitych kształtów, daje szansę wykonywać najbardziej fantazyjne wypieki, jakie tylko przyjdą nam do głowy.

Ocena

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge