Garnki emaliowane – dziś ponownie doceniane

Nasi dziadkowie nie mieli tak dużego wyboru, jak dziś oferują akcesoria kuchenne. W ich kuchennych królestwach dominowały przede wszystkim garnki emaliowane. Kolorowe, wzorzyste, wnoszące powiew świeżości i coś wesołego.

Od jakiegoś czasu mamy większą świadomość, w jaki sposób emalia, która zostanie zdarta z garnka, może wpływać na jakość i walory przygotowywanych potraw. Wybieramy zdecydowanie bardziej świadomie, ale i mamy na uwadze, iż obecnie naczynia emaliowane oferują zupełnie inną jakość.

Akcesoria kuchenne, a wśród nich kolorowa emalia

Nie da się ukryć, że garnek, z którego zostanie zdarta emalia, może wydzielać szkodliwe substancje. Te dostając się do pożywienia, zmieniają jego walory smakowe i zapachowe, a do tego mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Jednakże produkty, które dziś kupujemy, to już zupełnie inna jakość. Prawidłowo użytkowane akcesoria kuchenne sprawdzają się na długi czas, są trwałe, a o ich uszkodzenie nie jest już tak łatwo.

Na pierwszym miejscu stawiamy funkcjonalność, ale estetyka wykonania oraz możliwość dopasowania do aranżacji kuchni, staje się równie ważna. Emaliowane naczynia na tym polu nie mają sobie równych. Nie są to już tylko garnki w kolorowe, banalne kwiatuszki. To wybór pośród łączeń kolorów oraz wzorów, które idealnie oddają charakter kuchni rustykalnych, tradycyjnych, a także nowoczesnych.

Poznajmy ich zalety

Akcesoria kuchenne opatrzone emalią, w tym garnki, które można znaleźć pod adresem https://dogotowania.pl/, są trwałe i odporne na działanie kwasów, a także korozję. Możemy w nich przechowywać potrawy, w szczególności kwaśne dania, które nie powinny trafiać do naczyń ze stali nierdzewnej.

Danie, które zagości w takim garnku, nie zmieni swojego zapachu oraz innych walorów. A wyjęte z lodówki, można będzie od razu podgrzać na kuchence. Coraz więcej dostępnych garnków emaliowanych nadaje się również do użytkowania na kuchenkach indukcyjnych. Szok termiczny, który powoduje złuszczanie się powłoki ceramicznej? Tutaj takie ryzyko nie istnieje!

Wewnętrzna powłoka jest śliska i odporna, dzięki czemu łatwo utrzymać ją w czystości. Poza tym bardzo często akcesoria kuchenne tego typu, zostają pozbawione niklu – czynnika alergennego. To ważne w przypadku wszystkich osób uczulonych, a w szczególności dzieci.

Potrawy nie przywierają zbyt łatwo, a emaliowana powłoka jest higieniczna, bo zapobiega namnażaniu się bakterii. Z kolei zaokrąglone brzegi sprawiają, że przelewanie płynnych potraw i produktów, nie sprawia większych problemów.

Czy to dobry wybór?

W pomieszczeniach, które służą przede wszystkim gotowaniu, przechowywaniu produktów spożywczych i spożywaniu posiłków, zagościć muszą rozmaite naczynia kuchenne. Pośród nich jednak z powodzeniem może znaleźć się miejsce na emaliowane produkty.

Stanowić będą praktyczne rozwiązanie. Pozwolą przygotować i przechować te dania, które nie nadają się do przyrządzania w innych garnkach. Do tego dopełnią aranżacji wnętrza. Ożywią kuchnię i uczynią ją weselszą.

Ocena

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge