Najzdrowsze soki domowym sposobem

W osiedlowych sklepikach, miejscowych marketach i dużych hipermarketach, znajdziemy ogrom napojów warzywnych i owocowych do wyboru. Soki, nektary i kolorowe napoje. Jesteśmy w stanie zakosztować w egzotycznych propozycjach. Niestety z wartościami i naturalnymi składnikami takie produkty nie mają nic wspólnego. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest przyrządzanie soków w domu, a pomoże nam w tym wyciskarka wolnoobrotowa. Jakie możliwości oferuje?

Mało pracy, dużo soku

Jeśli przyszła nam ochota na szklankę orzeźwiającego soku, musimy wybrać się do sklepu. Zanim dokonamy wyboru i zakupu, tak naprawdę mija sporo czasu. Zdecydowanie mniej stracimy go na przyrządzenie soku w domowym zaciszu. Co więcej, nie będzie to czas tak naprawdę stracony, ale stający się inwestycją w nasze zdrowie.

Możemy wybrać dowolne warzywa i owoce, liściaste części roślin czy kiełki i przyrządzić z nich smaczny, odżywczy sok. Wystarczy nam wyciskarka wolnoobrotowa, która jest w stanie wycisnąć do ostatniej kropli niemalże każdy produkt. Poradzi sobie z warzywami i owocami, których nie jesteśmy w stanie umieścić w sokowirówce czy też wycisnąć ręcznie.

Finalnie uzyskamy sporą ilość soku, z ulubionych produktów i to w stosunkowo krótkim czasie.

Postaw na wyciskarkę, pozbądź się sokowirówki

Jeszcze do niedawna w naszych kuchniach królowały sokowirówki. Dziś coraz chętniej stawiamy na wyciskarki, bo ich zalety i możliwości zdecydowanie rekompensują wyższą cenę zakupu.

Wyciskarka pracuje cicho, a czas potrzebny do przyrządzenia soku jest minimalnie dłuższym od tego, jakiego wymagała sokowirówka. W praktyce nie zauważamy różnicy. Największym atutem wyciskarki jest sposób, w jaki z wybranych produktów uzyskuje się sok. Wyciskarka bazuje na wolnoobrotowym mechanizmie zaopatrzonym w wałki ślimakowe. Warzywa czy owoce są miażdżone, ale powoli. Bez podnoszenia temperatury w trakcie pracy urządzenia, eliminując powstawanie procesu utleniania. To jedyne urządzenie dostępne na rynku, które dzięki takim mechanizmom jest w stanie zachować w uzyskanym napoju, nie tylko moc witamin i minerałów, ale przede wszystkim życiodajnych enzymów.

Domowe – jak zawsze najlepsze!

Przyrządzanie domowych soków ma również tę zaletę, że możemy samodzielnie zadecydować o tym, z jakich produktów wyciśniemy sok. Sklepowe kompozycje nie dają takich możliwości. Mamy także szansę urozmaicić swój codzienny jadłospis i zadbać o organizm. Dostarczamy mu bowiem w pełni naturalne, świeże i zawierające w sobie maksimum cennych wartości napoje, w postaci soków, koktajli czy smoothie.

Szybko przekonamy się, że wyciskarka jest najlepszą inwestycją, a biorąc pod uwagę dostępność eleganckich i kolorowych wykonań, możemy dopełnić również kuchennej aranżacji. Domowe soki posmakują nam z kolei tak bardzo, że już nigdy więcej nie sięgniemy po sklepowe okazy.

Ocena

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge