Oszczędzanie przez gotowanie – indukcja

Płyty indukcyjne do złudzenia przypominają tradycyjne – ceramiczne. Mamy jednak do czynienia z wykonaniem, które działa na innej zasadzie. Co za tym idzie, oferuje krótszy czas gotowania i większe oszczędności. Poza tym taka płyta jest bezpieczną w użytkowaniu, a jej cenę rekompensują dodatkowe funkcje, w które można ją wyposażyć. Co jeszcze warto wiedzieć o indukcji?

Dobór odpowiednich naczyń

Indukcja wymaga zastosowania naczyń o innym wykonaniu niż standardowe propozycje. Garnki, patelnie czy czajnik, które przeznaczone są na indukcję, poznamy po umieszczonym (zwykle na dnie), symbolu zwoju. Są to wykonania zawierające w sobie metale przyciągające magnes, bo indukcja działa na zasadzie wytwarzania pola elektromagnetycznego.

Czajnik indukcja, garnki czy patelnie tego typu są droższe, podobnie jak i sama płyta indukcyjna. Finalnie jednak zużywamy mniej energii i potrzebujemy znacznie mniej czasu, by gotować, smażyć, dusić. To spore oszczędności na rachunkach, a do tego wyższy komfort korzystania z tego typu płyty kuchennej.

Bezpieczne i komfortowe użytkowanie

Płyty indukcyjne niemalże do zera redukują ryzyko oparzenia. Nagrzewa się bowiem tak naprawdę naczynie postawione na kuchence. Ponadto jest to efekt uzyskany tylko w miejscu, w którym dno naczynia ma styczność z płytą. Pozostała powierzchnia pozostaje chłodną. I nie mamy styczności z płomieniami, czego z kolei nie da się uniknąć przy płytach gazowych.

Płyty indukcyjne, podobnie jak ceramiczne wykonania, są płaskie, bez zakamarków czy rowków, w których mogłyby zbierać się zabrudzenia. Czyszczenie takiej płyty jest bardzo łatwe, w przeciwieństwie do kuchenek gazowych.

Opatrzenie dodatkowymi funkcjami pozwala jeszcze efektywniej wykorzystywać płytę indukcyjną. Możemy zaprogramować czas pracy czy też wybrać opcję przyspieszonego gotowania. Regulacja mocy grzania odbywa się w bardzo krótkim czasie. Łatwiej nam kontrolować tempo i sposób przyrządzania potraw.

Zalety, a co z wadami?

Indukcja to nie tylko zalety, ale i wady. Przede wszystkim wysoka cena, dla wielu z nas wciąż nie do udźwignięcia, gdy w grę wchodzi remont kuchni. Poza tym indukcja zmaga się z awaryjnością. I niestety nie będzie dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie mogą korzystać z urządzeń działających na bazie wytwarzania pola magnetycznego.

Dlaczego zatem indukcja staje się tak popularną i chętnie w nią inwestujemy? Porównując zalety i wady kuchenek gazowych, elektrycznych – ceramicznych i indukcyjnych, te ostatnie wciąż wygrywają. Ich stosunek zalet do wad jest najlepszy i przekonuje, że w najważniejszych kwestiach indukcja wychodzi na plus.

Zakup specjalnych naczyń, garnków, patelni czy czajnika, to ceny, które regularnie maleją, właśnie ze względu na zwiększającą się popularność indukcji. Pod względem wizualnym zaś jest to propozycja, która pasuje do każdej kuchni. Estetyczna, elegancka, a uzupełnić ją można o naczynia w bardzo różnorodnych wykonaniach. Rozważmy tę oszczędną propozycję.

Ocena

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge