Salon i kuchnia – dobrana para

Salon i kuchnia to pomieszczenia, które otwarte na siebie potrafią wyglądać obłędnie. Do tego można liczyć na bardzo praktycznie zagospodarowaną przestrzeń, komfort poruszania się, gotowania, przyjmowania gości. Taki sposób otwarcia przestrzeni sprawdza się zarówno w małych, jak i w dużych mieszkaniach. Jakie zalety ma połączenie dwóch, tak ważnych pomieszczeń domowych?

Salon i kuchnia z udanym zamysłem aranżacyjnym

Małe kuchnie to zwykle na tyle ograniczona przestrzeń, że mamy problem ze znalezieniem miejsca dla najważniejszych elementów wyposażenia. Poruszamy się niemalże ruchem wahadłowym, bo ciężko ustąpić miejsca drugiej osobie. Gdy spada komfort, nawet najlepsza i ta wymarzona niegdyś aranżacja, zwyczajnie przestaje cieszyć.

Podobnie jest z salonem. Mały i spełniający rolę zarówno reprezentacyjną, jak i pomieszczenia do odpoczynku czy pracy, szybko staje się zagracony i niekomfortowy. W dużych mieszkaniach i domach rzecz się ma inaczej. Salon i kuchnia, które nawet są przestronne, stają się zamkniętymi przestrzeniami, bez tej atmosfery typowo ciepłej, przyjaznej, zachęcającej do spędzania tam czasu.

Remedium na „upiększenie” wizualne, ale i dodanie komfortu dwóm powyższym, jest ich połączenie. Salon i kuchnia świetnie komponują się we wspólnej aranżacji. Kuchnia otwarta na salon sprawia, że przestrzeń staje się większa w małych mieszkaniach, więc i jest znacznie wyższy komfort korzystania z całości. Z kolei tam, gdzie metrażu jest aż za dużo, takie połączenie daje szansę na optyczne wyrównanie proporcji, poprzez zachowanie bardzo spójnej koncepcji wystroju.

Domowa atmosfera

Chodzi nie tylko o wygodę, ale i uzyskanie poczucia bliskości. Goście, którzy siedzą przy stole i widzą gospodarza krzątającego się po kuchni, mogą z nim porozmawiać. Swoje oczy zachwycają przyrządzanymi daniami. Nawet duża domowa impreza, gdzie rodzina stara się zapewnić swoim przybyszom wszystko, co najlepsze i często musi stawać za kuchennym kontuarem, ma kontakt z najbliższymi. Nieobecność przy stole ze względu na „obowiązki” organizacyjne, jest mniej zauważalna. Salon i kuchnia, które zostają połączone, sprzyjają tworzeniu przyjaznego i ciepłego klimatu.

Podstawy urządzania otwartych przestrzeni

Niezależnie czy w grę wchodzi łączenie salonu i kuchni w dużych domach, czy w małych mieszkaniach, trzeba trzymać się kilku zasad. Dla zachowania ładu, porządku i harmonii, należy zadbać o takie ustawienie mebli i organizację przestrzeni roboczej, by najbardziej zabałaganione miejsca, w których się gotuje, nie były widoczne z salonu. Można pokusić się o zostawienie otworu, w którym miały zagościć drzwi bądź stworzenie ścianek działowych czy murków, co sprawdza się w małych mieszkaniach.

Poza tym spójność aranżacyjna. Salon i kuchnia muszą się ze sobą komponować pod tym względem. To tylko albo aż dwie główne zasady, bez których nie obejdzie się planowanie otwartej przestrzeni kuchenno-salonowej.

Ocena

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge