Serwis obiadowy na rodzinne spotkania

Rodzinne spotkania zwykle odbywają się przy domowym posiłku. Także wtedy, gdy zapraszamy znajomych i przyjaciół, chętnie gościmy ich samodzielnie przyrządzonymi daniami. Zaspokojenie wymagających kubków smakowych to jednak nie wszystko. By potrawy smakowały nam, muszą zostać podane estetycznie i zachęcająco. Zadanie to ułatwiają serwisy obiadowe. Nie tylko praktyczne, ale i świetnie prezentujące się na stołach. Poza tym pozwalające na podkreślenie charakteru i walorów serwowanych posiłków różnego rodzaju.

Wykonanie na długie lata

Jeśli zależy nam na tym, by wybrany serwis posłużył przez możliwie długi czas, trzeba zwrócić uwagę nie tylko na jego jakość, ale i styl, w jakim został wykonany. Na rynku znajdujemy klasyczne propozycje, stonowane, jednokolorowe, bez zbędnych zdobień lub jedynie z subtelnymi detalami. Są i te, które od razu rzucają się w oczy. Wielokolorowe, z ciekawymi zdobieniami, do tego w oryginalnych kształtach.

W kuchennych szafkach lub salonowych regałach, dobrze jest znaleźć miejsce na klasyczny serwis obiadowy. Najlepiej biały, ponieważ jest na tyle uniwersalny, że pasować będzie do każdej aranżacji wnętrza, jak i udekorowanego stołu. I z pewnością nigdy nie wyjdzie z mody.

Drugi zestaw można wybrać wedle własnych upodobań. Spełniając największe fantazje odnośnie jego wyglądu. Kwadratowe talerze i filiżanki o geometrycznych kształtach? Czemu nie! Takie nowoczesne wykonania wciąż są praktyczne, a jednak przyciągają uwagę. Doskonale współgrają z wymyślnymi daniami. Minimalistycznymi przekąskami czy też przystawkami podawanymi w fantazyjny sposób. Takimi, które mają na pierwszym miejscu zwracać uwagę swoją estetyką, nie umniejszając walorom smakowym.

Wielkość i zawartość serwisu obiadowego

Serwisy obiadowe oferują różną liczbę elementów. Te najmniejsze zaczynają się zwykle od 6 elementów, ale mogą składać się nawet z kilkudziesięciu. W podstawie znajdziemy talerze płaskie oraz głębokie. Niejednokrotnie może je uzupełniać waza na zupę czy sosjerka. Talerzyki deserowe i filiżanki. Możliwości jest wiele. Ważne, by wybrany serwis odpowiadał naszym potrzebom, a nie tylko gustom. Oferował naczynia dopasowane do rodzaju dań, jakie zwykle podajemy. I oczywiście był w stanie zapewnić talerze i inne elementy, dla każdego z przybyłych gości.

Kwestie wizualne są ważne, ale powinny iść w parze z jakością. Wybierając serwis obiadowy uwagę należy zwrócić na materiał, z jakiego został wykonany. Ten element determinuje sposób użytkowania. Chociażby zdobionych złoceniami serwisów, nie będziemy mogli myć w zmywarce ani użytkować w kuchence mikrofalowej. Z cieniutką i kruchą porcelaną trzeba zaś obchodzić się dość delikatnie.

Na wyposażeniu kuchni czy jadalni, niech zatem znajdzie swoje miejsce serwis obiadowy, który łączy walory użytkowe z wizualnymi. By zadowalać podniebienie, ale i cieszyć oczy.

Ocena

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge