Zdrowe jogurty, czyli o małych kubeczkach słów kilka

Jogurty stały się nieodłączoną częścią naszych codziennych jadłospisów. Jak jednak wybrać zdrowe jogurty, które poza kuszącą maliną na wieczku zaoferują choć trochę wartości? Zakup produktów, które są pełne chemii, sztucznych słodzików, barwników czy konserwantów, jest bardzo prostym. Ot, wystarczy sięgnąć po pierwszy lepszy kubek jogurtu. Jednak taki wybór za jakiś czas odbije się na naszym organizmie. Co więcej, zaczniemy pytać sami siebie, dlaczego jogurty polecane na odchudzanie, wcale nie działają?

Zdrowe jogurty – jak wybierać?

Nie będzie odkrywczym stwierdzenie, że skład zawarty na opakowaniu powie nam bardzo dużo. Choć ciągle zwraca się uwagę na to, by czytać informacje umieszczane na opakowaniach artykułów spożywczych, nieustannie o tym zapominamy albo zwyczajnie nam się nie chce. Sięgamy po najtańszy jogurt lub wybieramy ulubiony smak. Nierzadko kierujemy się reklamami i zapewnieniem o wyjątkowych walorach smakowych czy zdrowotnych. Niestety zdrowe jogurty znacząco różnią się od tych, które pośród sklepowych półek rzucają się w oczy.

W składzie możemy znaleźć barwniki, sztuczne słodziki i całą listę produktów „E”. Takie opakowanie powinniśmy od razu odłożyć na półkę. Jeśli chwilę zastanowimy się nad tymi pozornie wyjątkowymi smakami, przyjdzie nam przekonać się, że niewiele w nich niepowtarzalności. Każdy taki kubeczek gęstego, jogurtowego przysmaku, tak naprawdę smakuje chemią. Ani krzty w tym walorów świeżych owoców.

Zdrowe jogurty na swojej liście składników nie będą miały żadnej chemii. Nic ze sztuczności. Być może nie zachwycą swoim smakiem czy kolorowym opakowaniem, ale jeśli zależy nam na tym, by do organizmu dostarczyć wartościowe składniki, to będzie najlepszy wybór.

Jogurty 0%, fit, bio…

Pośród nabiału znajdziemy wydzieloną półkę, na której widnieć będą jogurty o obniżonej zawartości cukrów, bez tłuszczu, określane jako fit czy bio. Czy warto je wybierać? Czy faktycznie są to zdrowe jogurty? O ile eko produkty, które spełniają wyznaczone normy i opatrzone są zastrzeżonym znakiem dla asortymentu ekologicznego, będą naturalnymi i godnymi uwagi, o tyle beztłuszczowe czy o obniżonej zawartości, tak naprawdę nic nie wnoszą do naszego jadłospisu. Co więcej, jest to gorszy wybór, bo płacimy więcej za chemiczne zamienniki tłuszczów czy cukrów.

Uważny wybór

Nie możemy mieć złudzeń, że produktom mlecznym, które oferują coraz bardziej fantazyjne smaki, jak chociażby jogurty biszkoptowe, daleko jest do naturalnego i zdrowego składu. Nic się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas pozwolimy sobie na taką przekąskę czy też słodki deser. W końcu wszystko jest dla ludzi. Trzeba jednak zachować umiar, a przede wszystkim zdrowy rozsądek w swoich wyborach.

Zdrowe jogurty nie będą razić długim składem, niecodziennym smakami i wyeliminowaniem tłuszczu. Ten ostatni jest bowiem potrzebny, by przyswajać część z najważniejszych witamin. Pamiętajmy o tym będąc na zakupach.

Ocena

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Bardzo ważny artykuł! Sprawdzajmy etykiety i edukujmy się. Jesteśmy przecież tym, co spożywamy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge